pondělí 15. srpna 2011

Co ovlivňuje cenu ropy?

Když se píše či hovoří o ceně ropy, pak se za "cenu ropy" obecně považuje cena tzv WTI/Lihgt Crude. Jde o typ ropy, která je obchodována na newyorské komoditní burze NNYMEX. Druhým typem ropy, je ropa typu BRENt, která je obchodována v Londýně na mezinárodní burze IPE. Kromě ropy obchodované na burzách se samozřejmě velká část obchodů s ropou odbývá přímými kontrakty, čili mimoburzovně.
Cenu ropy pochopitelně ovlivňuje kvalita ropy, zkoumá se především hustota ropy a obsah síry v ropě. 
Cenu ropy ovlivňuje nabídka a poptávka po ropě. Rostoucí ekonomika spotřebovává více ropy, ekonomika v recesi znamená často pokles cen ropy.
V ceně ropy se promítnou nejen náklady na těžbu - což odpovídá cca třem US dolarům na barel - ale také náklady na průzkum nalezišť a na skladování ropy.

Po ropném šoku v sedmdesátých letech dosáhla ropa svého maxima v roce 1980 (což byl mimochodem rok, kdy svého maxima dosáhlo například investiční stříbro), hovoří se o tzv. druhém ropném šoku. Tehdy stála v dnešních cenách plných 90 dolarů. Objevila se nová naleziště, především v Severním moři, což trh s ropou nasytilo. V roce 1999, v době krize asijských tygrů, klesla cena ropy na pouhých 12 dolarů za barel ropy.
Cena ropy překonala hranici 150 dolarů před krizí roku 2008, kdy cena ropy opět klesla až k úrovni 40 dolarů za barel.